Este sigur Aliexpress?

Prima mea comandă de pe Aliexpress a fost, acum aproape un an, o încercare a mării cu degetul. Nu m-a interesat prea mult obiectul în sine pentru că nu eram sigur dacă o să îl văd vreodată. Nu cred întotdeauna poveștile altora, dar le citesc de cele mai multe ori cu plăcere.

La prima mea legătură cu Aliexpress, cel mai mare magazin online din China, a existat un pic de teamă și multe întrebări: să plătesc în avans cu cardul unei firme de la capătul lumii? după asta să aștept două luni un produs care poate că nu va sosi niciodată? are vreo zi garanție? etc…

După un număr destul de mare de comenzi pot spune că este ok. Poate mai ok decât de la unele magazine online autohtone, la care după ce și-au luat banii răspund foarte greu sau deloc la eventualele întrebări.

În afară de asta prețul pe Aliexpress este cel din China (cam de trei ori mai mic decât pe siturile de chilipiruri din România) .

Cum aleg un produs de pe Aliexpress?

Produse Aliexpress

Cu chinezii nu te joci! Dacă alegi cu multă atenție produsul, culoarea, mărimea și alte detalii, vei primi exact ce ai cerut. După ce te-ai hotărât ce vei cumpăra de pe Aliexpress, scrii în caseta de căutare a paginii numele produsului. Același produs îl vei găsi la mai mulți vânzători de pe Aliexpress. Nu trebuie să te bucuri la un preț mic dacă este vorba despre exact același produs. Sortează rezultatele căutării după numărul de cumpărători (orders) și apoi după notele acordate de cumpărători (Seller rating). Eu prefer să le sortez după numărul de cumpărători.

Apoi citește recenziile scrise de către ceilalți cumpărători. Dacă există vreun cumpărător din România, citește cu atenție ce a scris. Ar trebui să te intereseze părerea fotografiile făcute de alți cumpărători, părerea generală despre produs, modul în care a fost ambalat și dacă a ajuns sau nu deteriorat la alții și, nu în ultimul rând, timpul în care a ajuns (mai ales în România).

După ce ai urmat pașii de mai sus și ai ales să cumperi de la un anumit chinez, treci prin procesul de cumpărare (vei putea plăti doar cu cardul) și apoi aștepți. Din când în când este bine să verifici (dacă este posibil) pe unde este coletul tău în contul de Aliexpress sau pe alte situri de tracking. Eu folosesc siturile 17track (pentru aproape orice colet) și track and trace poșta română (pentru coletele cu posibilitatea de urmărire)

Voi primi produsul comandat de pe Aliexpress?

Sincer? Nu întotdeauna. Mi s-a întâmplat să nu primesc produsul deloc sau să nu fiu foarte mulțumit uneori.

Prima dată am primit codul de urmărire pentru colet și după câteva zile în contul meu de Aliexpress, la comanda respectivă, aveam un mesaj „Shipment cancelled”. Nu știam cum să procedez: să aștept încă vreo 40 de zile sau să deschid dispută. L-am contactat pe vânzător, i-am trimis o captură de ecran din contul meu și acesta mi-a răspuns foarte repede: „Sorry, friend, you open up the dispute, I refund you”. În câteva zile după ce am deschis disputa banii erau înapoi la mine în cont.

Comanda anulată Aliexpress

La o altă comandă (în perioada de BlackFriday a Aliexpress urmată de Ziua Națională a României/Crăciun și Anul Nou la noi) au trecut cele 60 de zile fără să mai primesc vreun semn de viață de la vânzătorul chinez. L-am contactat, a fost de acord sa deschid dispută ca să îmi pot lua banii înapoi, dar m-a rugat să îi dau calificativ 5 stele. I-am dat stelele, mi-am primit banii în cont, dar după vreo 3-4 zile a sosit și coletul. L-am contactat din nou pe chinez, i-am spus că sunt la mine și banii și coletul și l-am rugat să găsească o rezolvare să îi pot da banii (chinezii ăștia nu cred că au auzit de paypal).  Am fost nevoit să dau o comandă fictivă din magazinul său, de valoarea comenzii precedente, fără să mă aștept primesc produsele comandate.

Ce fac dacă nu am primit produsul comandat de pe Aliexpress?

Primul pas: contactează vânzătorul. În contul tău la fiecare comandă ai un formular în care poți să îi trimiți mesaje vânzătorului. Vânzătorii chinezi sunt interesați să aibă calificative pozitive, așa că vor face tot posibilul să fi mulțumit. Îți vor trimite din nou produsul sau vor fi de acord să îți dea banii înapoi.

Pasul al doilea: deschizi o dispută pe site. Numai prin deschiderea disputei îți vei putea recupera banii dacă nu ai primit produsul.

De ce nu primești produsul comandat pe Aliexpress?

Apar tot felul de situații la comenzile online de pe Aliexpress. Dacă ți se întâmplă ție nu înseamnă că a vrut cineva să îți tragă țeapă. Trebuie să încerci cu calm să rezolvi situația creată.

Exemple:

  • produsul nu mai era pe stoc
  • chinezul ți-a scris greșit adresa
  • coletul tău a ajuns la altă adresă
  • coletul tău încă mai zace prin vreun depozit
  • coletul a ajuns în cutia ta poștală și apoi a dispărut

Cum mă protejez pe Aliexpress?

Alege cu grijă vânzătorul. Un vânzător cu istoric îndelungat și multe calificative și comentarii pozitive este mult mai de încredere decât un vânzător cu prețuri mici și istoric aproape de zero.

Alege cu grijă produsul. Asta mai ales când vezi că prețul este exprimat printr-un interval. Prețul cel mic este de foarte multe ori pentru accesorii sau alte produse și nu pentru produsele din prima poză de pe site (ex. în loc de camera de supraveghere vei primi doar un card pentru că asta ai comandat).

Citește cu atenție descrierea produsului și comentariile altora. Din descriere poți să afli dacă este vorba de un ceas sau doar de cureaua ceasului (de exemplu). Din comentariile altora poți afla ce au primit alți cumpărători.

Încearcă să folosești doar sistemul Aliexpress. Nu contacta chinezul prin e-mail sau alte metode ca să îi ceri favoruri. Dacă vei părăsi sistemul vei putea rămâne ușor cu banii pierduți. Tranzacțiile făcute prin sistemul Aliexpress sunt foarte sigure. Dacă ai probleme vei primi banii înapoi. Tranzacțiile făcute pe lângă, prin alte metode, nu sunt protejate în nici un fel și prezintă riscuri.

După ce ai primit (sau nu ai primit) produsul, scrie câteva rânduri despre experiența ta. Poate le va fi de ajutor altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.